KFN Haberleri: Apple'dan Şok Karar: Yeni Nesil Vision Pro Geliştirmesi Askıya Alındı!
Teknoloji dünyasının merakla takip ettiği Apple, uzamsal bilişim alanındaki iddialı ürünü Vision Pro için stratejik bir rota değişikliğine gidiyor. Güvenilir kaynaklardan sızan bilgilere göre şirket, 3.500 dolarlık mevcut modelin üst versiyonu olarak planlanan ikinci nesil Vision Pro'nun geliştirmesini durdurma kararı aldı.Bu ani karar, Apple'ın karma gerçeklik pazarındaki geleceğine yönelik planları hakkında önemli ipuçları verirken, şirketin artık daha geniş kitlelere hitap edecek, daha uygun fiyatlı bir modele odaklandığını gösteriyor.
Strateji Değişikliğinin Arkasındaki Nedenler
Apple'ın bu radikal kararı almasının arkasında birkaç önemli neden yatıyor:- Beklenenin Altında Kalan Satışlar: Piyasaya çıktığı ilk dönemde büyük bir heyecan yaratan Vision Pro, yüksek fiyatı ve henüz niş bir kitleye hitap etmesi nedeniyle beklenen satış ivmesini sürdüremedi. Raporlar, Apple'ın üretim tahminlerini düşürdüğünü ve talebin yavaşladığını gösteriyor.
- Yüksek Fiyat Etiketi: 3.500 dolarlık fiyat, ürünün kitlesel bir pazara ulaşmasının önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Apple, uzamsal bilişim ekosistemini büyütebilmek için daha fazla kullanıcıya ulaşması gerektiğinin farkında.
- Karmaşık ve Maliyetli Üretim: Vision Pro, içerdiği mikro-OLED ekranlar, çok sayıda kamera ve sensör ile üretimi oldukça karmaşık ve pahalı bir cihaz. Bu durum, hem maliyetleri düşürmeyi zorlaştırıyor hem de üretim kapasitesini sınırlıyor.
Yeni Rota: Daha Uygun Fiyatlı "Vision" Modeli
Apple, üst segment Vision Pro 2 projesini rafa kaldırırken, kaynaklarını "N109" kod adıyla bilinen daha uygun fiyatlı bir karma gerçeklik başlığına kaydırıyor. Bu yeni modelle ilgili beklentiler şöyle:- Hedef Fiyat: Yeni cihazın, üst segment bir iPhone fiyatına yakın, yani yaklaşık 1.500 - 2.000 Dolar bandında olması hedefleniyor.
- Maliyet İçin Ödün Verilecek Özellikler: Fiyatı düşürebilmek için Apple'ın bazı özelliklerden feragat etmesi bekleniyor:
- Daha az sayıda kamera ve sensör.
- Daha düşük çözünürlüklü ekranlar.
- Daha basit bir kafa bandı tasarımı.
- En önemlisi, kullanıcının gözlerini dışarıya yansıtan ve maliyeti artıran "EyeSight" özelliğinin kaldırılması veya basitleştirilmesi.
- Piyasaya Çıkış Tarihi: Raporlara göre Apple, bu daha uygun fiyatlı modeli 2025 sonundan önce piyasaya sürmeyi hedefliyor.
Mevcut Vision Pro'nun Geleceği Ne Olacak?
Bu karar, mevcut birinci nesil Vision Pro'nun satıştan kaldırılacağı anlamına gelmiyor. Apple, ilk modelini üretmeye ve satmaya devam edecek. Askıya alınan proje, bu modelin daha da gelişmiş ve pahalı olması beklenen halefiydi.Özetle, Apple "uzamsal bilişim" vizyonundan vazgeçmiş değil, aksine bu vizyonu daha sağlam temeller üzerine kurmak için pragmatik bir adım atıyor. Tıpkı Meta'nın Quest serisinde yaptığı gibi, önce daha uygun fiyatlı bir ürünle geniş bir kullanıcı tabanı oluşturmayı, ardından ekosistemi bu temel üzerine inşa etmeyi hedefliyor. Bu stratejik pivot, Apple'ın karma gerçeklik pazarındaki uzun vadeli başarısı için kritik bir öneme sahip olabilir.
Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?